Robotit työskentelevät jo suomalaissairaaloissa

Välipalakärryä tai leikkaussaliin menevää välinetarjotinta kuljettava hoitaja voi olla suomalaissairaaloissa pian harvinainen näky. Ihmisresurssit halutaan varata hoitotyöhön ja rutiinitehtävät pyritään automatisoimaan.

Ensin tulivat hissit, jotka helpottivat välineistön ja potilaiden kuljettamista kerrosten välillä. Sitten erilaiset putket, kiskot, hihnat ja kuljettimet, joita pitkin välineet kulkivat sairaalan yksiköstä toiseen. Nyt sairaaloiden tehokkuutta, työergonomiaa ja turvallisuutta kehitetään tuomalla vauhdilla kehittyvää robottiteknologiaa mukaan sisälogistiikan hoitamiseen.

Automatiikka vaikuttaa sairaaloissa myös potilasturvallisuuteen

Tiesitkö, että nykyteknologialla, jokainen leikkaussalissa käytetty väline pystytään jäljittämään? Tiedetään, kuka ja ketä välineellä on operoinut.

- Sairaaloiden välinehuollon ja erilaisten materiaalisiirtojen automatisointi varmistaa hygieniaketjua ja ehkäisee bakteerien kulkeutumista osastojen välillä samalla kun se nopeuttaa tarvikkeiden kiertoa prosessin eri vaiheissa. Automaation ansiosta saadaan myös tarkkaa tietoa siitä, missä eri välineet ovat olleet käytössä. Jäljitettävyys ja steriiliys ovat parantuneet teknisten ratkaisujen kehittyessä, liiketoimintayksikön johtaja Antto Shemeikka Algol Technicsistä kertoo.

Esimerkiksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa on jo käytössä robottivihivaunu, joka rullaa pitkin välinehuollon käytäviä ja hakee pesusta tulleet välinekorit kyytiinsä. Vihivaunu kuljettaa välineet ensimmäiselle vapaana olevalle välinehuoltajalle, joka tarkistaa pesutuloksen ja lajittelee välineet eri koreihin sterilointia varten.  HUS:n Jorvin sairaalan välinehuoltoyksikössä puolestaan steriloinnin jälkeen raskaat korit nappaa robottikäsivarsi, joka nostaa välineet sterilointipisteeltä kuljettimelle. Aikaisemmin kaikki tämä nostamis- ja siirtotyö tehtiin ihmisvoimin.

Itsenavigoivat mobiilirobotit pystyvät kulkemaan ihmisvilinässäkin

Uusimapana innovaationa sairaaloiden sisälogistiikassa ovat mobiilirobotit, jotka voidaan nopeasti opettaa navigoimaan tiloissa. Mobiilirobotit  eivät tarvitse kulkureiteilleen mitään ohjainmerkkejä sillä ne osaavat itse väistää vastaan tulevat esteet sekä määritellä vaihtoehtoiset reitit kulkuesteen kohdatessaan. Mobiilirobotit sopivat hyvin moninaisiin kuljetustehtäviin, koska niiden päälle kasataan erilaisia teknisiä kokonaisuuksia kuten esimerkiksi rullakuljetinosia tai robottikäsivarsia. Vastaavaa tekniikka käytetään myös monissa logistiikkakeskuksissa tavaravirtojen siirtoon.

 

Tutustu tarkemmin esim. tänä vuonna Suomen markkinoillekin tulevien mobiilirobottien toimintaan:

 

OYSin välinehuollon palvelupäällikkö Anne Latva kertoo automaation tuomista muutoksista työhön:


Lisätietoja:

Tom Holmström
Myyntipäällikkö
0400 415 040
tom.holmstrom@algol.fi

Nimimerkki
Otsikko
Viesti

Blogiarkisto

Robotit avuksi sairaaloiden kuljetustehtäviin Kuljetus- ja siirtotehtäviä tekevät robotit helpot... >>
500 päivää muutosjohtajana >>
Robotit työskentelevät jo suomalaissairaaloissa Välipalakärryä tai leikkaussaliin menevää välineta... >>
Entä jos olen itse kehityksen esteenä? Jokainen meistä on työelämässä kohdannut turhautta... >>
Osaavat tekijät ja maalaisjärki mukaan kunnossapidon kehittämiseen >>
IoT - Mahdollisuuksia kunnossapidolle, mutta miten? Muistatko vielä aikaa ennen internettiä? >>
Robotit parantavat Suomen kilpailukykyä Automaation ja robotiikan lisääntyminen ovat ajank... >>
Tuotantolähtöisestä organisaatiosta projektiliiketoimintaorganisaatioon Moni mieltää Algol Technicsin nostureiden ja muide... >>
Tehdään oikeita asioita oikealla tavalla Oletko työssäsi joutunut syöttämään samaa dataa ka... >>
Algol Technicsissä jokainen on vastuussa työturvallisuudesta Algol Technicsissä otettiin vuoden 2015 alussa käy... >>
Valtaosa tehdyistä laiteinvestoinneista kannattamattomia? >>
Asiakkaan etu on myös Suomen teollisuuden etu >>
Tuotantokoneistoa on kallista viritellä kiireessä Laitehankintapäätöksissä taloudelliset suhdanteet ... >>
Onko agentuurikaupalla tulevaisuutta? Agentuurikauppaa pidetään menneisyyden kaupankäynt... >>