Kesäasentajien työ vaatii huolellisuutta ja sopivasti huimapäisyyttä

24.6.2015

Algol Technicsin huoltoasentajia tuuraa tänä kesänä yhteensä kuusi kesätyöntekijää. Juha Loponen ja Jussi Vakkuri pitävät nosturit kunnossa Vaasan alueella.

Mustan Transit-pakettiauton kyljessä lukee Algol Technics. Sen etupenkille mahtuu mukavasti kaksi ja ahtaasti kolme, ja sen kyydissä huoltoasentajat Juha Loponen (kuvassa vas.), 22, ja Jussi Vakkuri, 24, suhailevat tänä kesänä pitkin Pohjanmaata. Kesäasentajilla riittää työnsarkaa: alueella toimii noin 70 Algol Technicsin asiakasyritystä.

Sekä Loponen että Vakkuri aloittivat kesätyöt toukokuun alussa. Vakkurille kesä Algol Technicsillä on ensimmäinen, aikaisemmin Seinäjoen toimipisteessä työskennelleelle Loposelle jo kolmas. Vaasan työmaa tarjoaa haasteita molemmille.

– Seinäjoella huollettavana oli enimmäkseen kuljetinjärjestelmiä. Nostureiden kohdalla jo pelkästään se, että hommia tehdään 20 metrin korkeudessa roikkuvassa ohjaamossa, laittaa päätä pyörälle, sanoo Loponen.

Työturvallisuuden merkitys välittyy asentajien puheesta nopeasti. Sekä Loponen ja Vakkuri ovat käyneet kesän alussa kattavan koulutuksen ja listaavat kysyttäessä nopeasti perusperiaatteet, joita noudattamalla nosturityömaalla välttyy tapaturmilta.

– Kauko-ohjain aina mukaan, ettei kukaan vahingossakaan käynnistä nosturia kesken huollon. Korkealla suoritettavissa töissä valjaat kiinni.

– Myös omalla asenteella on turvallisuuden kannalta suuri merkitys. Mieti ennen kuin teet, ja kysy, jos et osaa.

Asentajien mukaan myös asiakkaat pitävät turvallisuusasioita tärkeinä. Lakisääteisen työturvallisuuskoulutuksen rinnalla suurimmat yritykset järjestävät usein omia koulutuksiaan, joiden käyminen on vaatimus niiden tiloissa työskentelemiseen.

Vaikka vaihtelevat toimintaympäristöt ja tarkkuutta vaativat työtehtävät kysyvät kanttia, tekee Loposen ja Vakkurin mukaan juuri monipuolisuus työstä mielenkiintoista. Uransa alussa olevien kesätyöntekijöiden kannattaa suorittaa työt huolellisesti paitsi työnantajan, myös oman maineen kannalta.

– Harvassa työssä tapaa päivittäin johtavassa asemassa olevia työntekijöitä useista eri yrityksistä. Kun hommat hoitaa hyvin, saattaa kesän aikana muodostuvista kontakteista olla hyötyä myös tulevaisuuden työnhaussa, pohtii ammattikorkeakoulussa syksyllä opintojaan jatkava Loponen.