Robotin tekemä työ on aina tasalaatuista – siksi automatisaatio sopii teollisuuden tarpeisiin

Jos robottia pyytää laskemaan kahteenkymmeneen joka päivä, se laskee kahteenkymmeneen. Jos ihmisen pitää laskea kahteenkymmeneen, kymmenen kohdalla soi puhelin ja ihminen sekoaa laskuissa. Ihminen voi myös käyttää luovuuttaan ja alkaa kyseenalaistaa, miksi hänen pitää laskea juuri kahteenkymmeneen. Robotti laskee täsmälleen kahteenkymmeneen niin kauan, kuin on pyydetty.

Ihminen on inhimillinen ja luova. Ihminen luo uusia ajatuksia, ideoita ja keksintöjä, mutta ihminen tekee myös virheitä. Robotti ei ole luova, eikä inhimillinenkään. Se tekee juuri niin kuin on ohjelmoitu, virheettömästi samalla tavalla päivästä toiseen.

Automatisointi parantaa tuotannon laatua merkittävästi, sillä robotin jälki on aina samanlaista. Kone on myös ihmissilmää tarkempi. Jos virhe pääsee sattumaan, se saadaan helposti kiinni, sillä kone tekee virheetkin aina säännönmukaisesti samassa paikassa.

Robotti huomaa asioita, joita ihmissilmä ei näe

Meillä Algol Technicsillä on paljon esimerkkejä siitä, miten automaatiolla on pystytty vaikuttamaan tuotteiden laadun parantamiseen. Tuotteiden laatua voidaan seurata anturiteknologialla ja 2D- tai 3D-konenäköratkaisuilla.

Eräässä yrityksessä hitsausprosessin laatu parani automatisoinnin myötä, sillä robotti pystyy mittaamaan lämpölaajenemisen millin sadasosan tarkkuudella. Toisessa yrityksessä valaisinkokoonpanossa robotin tehtävänä on ruuvata yhteen kaksi osaa. Aiemmin työ tehtiin manuaalisesti, mutta ruuvi meni liian kireällä tai löysälle. Kun työn tekee robotti, se kiristää ruuvin aina samalla tavalla ja herjaa heti, jos se ei jostain syystä onnistu.

Automatisaatiosta on ollut apua myös pintakäsittelyssä. Kun pintakäsittely on tehty manuaalisesti, kappaleeseen on jäänyt liikaa maalia ja osa kappaleesta on jäänyt maalaamatta huonon työasennon vuoksi. Kun robotti maalaa, kappaleeseen ei mene hukkamaalia ja pinnasta tulee tasainen.

Robotin jälki on aina samanlaista

Voiko automaatioon sitten luottaa? Mielestäni voi, enemmän kuin ihmisen kädenjälkeen. Tällä en kuitenkaan tarkoita sitä, että ihmisen luovuus olisi jotenkin toisarvoista – ihmisen kädenjälki on uniikkia. Taide-esineistä ollaan valmiita maksamaan isojakin summia, sillä jokainen esine on erilainen ja ainutlaatuinen luovuuden tuote.

Teollisuuden tuotteissa tasalaatuisuus on kuitenkin vaatimus. Robotin jälki on aina samanlaista, ja laatua mittaavat anturit eivät räpsäytä silmiään. Konenäköoppimisen myötä myös ennakoimattomien laatuongelmien löytäminen tulee yhä helpommaksi.

Automaatiolla on iso vaikutus yrityksen brändiin

Kun automaatiolla parannetaan tuotteiden laatua, sillä on iso vaikutus koko yrityksen liiketoimintaan ja brändiin. Reklamaatioiden väheneminen lisää arvostusta yritystä kohtaan. Nykyään automaatio voi olla standardivaatimus, joka toimittajalta vaaditaan: automaatioon eivät vaikuta sairauslomat tai työn suorituksen nopeus, vaan robotti tekee kaiken samassa tahdissa ja pysyy toimitusajoissa.

Kaiken lisäksi automatisoitu tuotanto on edullisempaa kuin manuaalinen valmistaminen. Sen avulla voidaan valmistaa tuotteita omassa tehtaassa, oman valvovan silmän alla, ilman alihankkijoita maailmalla.

Automatisaation kanssa tuotanto käy tietenkin tylsäksi, kun kaikki on niin samanlaista ja tasalaatuista. Automaation tehdessä suorittavan työn ihminen voikin suunnata taiteellisen näkemyksensä ja käyttää kaiken luovuutensa työtehtäviin, jossa luovuus pääsee valloilleen, ja jossa inhimillisyyttä todella tarvitsee.

Teemu Rantala
Head of Sales
Algol Technics Oy
teemu.rantala@algol.fi

Kirjoittaja toimii Algol Technicsin myyntijohtajana ja hänellä on 20 vuoden kokemus teollisuusrobotiikasta Suomessa ja ulkomailla. Hän on myös aktiivinen maastopyöräilijä.

 

 

LUE MYÖS

 

 

Nimimerkki
Otsikko
Viesti

Blogiarkisto

Robotin tekemä työ on aina tasalaatuista – siksi automatisaatio sopii teollisuuden tarpeisiin Jos robottia pyytää laskemaan kahteenkymmeneen jok... >>
Nosturit ja robotiikka – tulevaisuuden yhdistelmä? Miltä kuulostaisi automaattinosturi, johon on kiin... >>
Etävalvonnan avulla voidaan kehittää tuotannon toimintatapoja Etävalvonnasta saatuja tietoja voidaan hyödyntää k... >>
Lasermerkintää voidaan optimoida monin eri tavoin merkintänopeuden ja laadun varmistamiseksi.. Tuotteiden ja komponenttien merkinnän tehokkuudest... >>
Modulaarinen tuotantolinja on kannattava investointi nyt ja tulevaisuudessa Meille tulee jatkuvasti kyselyitä siitä, miten tuo... >>
Edistyksellisen lasermerkinnän avulla tuotemerkintä ja jäljitettävyys nousevat uudelle tasolle Valmistavassa teollisuudessa tuotteiden merkintä j... >>
Automatisoimalla parannetaan laatua, kasvatetaan volyymia tai lasketaan kustannuksia Pelkästään automaation ja digitaalisuuden trendikk... >>
Digitalisaatio ja älykäs automaatio tuovat muutoksen tehtaan lattialle Teollisuusautomaatio on kehittymässä seuraavaan va... >>
Kiire ja kustannukset eivät saa olla turvallisuusesteinä Huoltoasentajamme työskentelevät joka päivä vaativ... >>
Kuinka yli 98 prosentin käytettävyys saavutetaan Miten huipputavoitteisiin päästään? Mitä hyödyt as... >>
Automaatiolla ratkaisuja elintarvike- ja juomateollisuuden haasteeseen Mitkä ovat alan seitsemän isoa haastetta? Miten au... >>
Robotit avuksi sairaaloiden kuljetustehtäviin Kuljetus- ja siirtotehtäviä tekevät robotit helpot... >>
500 päivää muutosjohtajana >>
Robotit työskentelevät jo suomalaissairaaloissa Välipalakärryä tai leikkaussaliin menevää välineta... >>
Entä jos olen itse kehityksen esteenä? Jokainen meistä on työelämässä kohdannut turhautta... >>
Osaavat tekijät ja maalaisjärki mukaan kunnossapidon kehittämiseen >>
IoT - Mahdollisuuksia kunnossapidolle, mutta miten? Muistatko vielä aikaa ennen internettiä? >>
Robotit parantavat Suomen kilpailukykyä Automaation ja robotiikan lisääntyminen ovat ajank... >>
Tuotantolähtöisestä organisaatiosta projektiliiketoimintaorganisaatioon Moni mieltää Algol Technicsin nostureiden ja muide... >>
Tehdään oikeita asioita oikealla tavalla Oletko työssäsi joutunut syöttämään samaa dataa ka... >>
Algol Technicsissä jokainen on vastuussa työturvallisuudesta Algol Technicsissä otettiin vuoden 2015 alussa käy... >>
Valtaosa tehdyistä laiteinvestoinneista kannattamattomia? >>
Asiakkaan etu on myös Suomen teollisuuden etu >>
Tuotantokoneistoa on kallista viritellä kiireessä Laitehankintapäätöksissä taloudelliset suhdanteet ... >>
Onko agentuurikaupalla tulevaisuutta? Agentuurikauppaa pidetään menneisyyden kaupankäynt... >>