Edistyksellisen lasermerkinnän avulla tuotemerkintä ja jäljitettävyys nousevat uudelle tasolle

Artikkeli

Valmistavassa teollisuudessa tuotteiden merkintä ja jäljitettävyys ovat yhä tärkeämmässä asemassa, ja monissa määrin merkintä on myös pakollista.

Usein tuotteiden jäljitettävyysvaatimukset ulottuvat aina raaka-aineen alkuperään asti, jolloin merkinnän on oltava kestävä säilyäkseen haastavissakin olosuhteissa jopa vuosikymmeniä. Pysyvyyden ja jäljitettävyyden lisäksi merkinnän täytyy sisältää yhä enemmän informaatiota.

Yksilöiminen ja luotettava jäljitettävyys luovat kilpailuetua

Moderni lasermerkintä on paitsi nopeaa ja pysyvää, myös yksityiskohtaista. Kaikenkokoisia tuotteita voidaan yksilöidä esimerkiksi lisäämällä vain vähän tilaa vievä datamatriisi, johon voi merkitä valtavasti tietoa tarkasti.  

“Kun jäljitettävyys viritetään huippuunsa, voidaan esimerkiksi rikkinäisestä komponentista selvittää, missä ja milloin tuote on tehty, kuka sen on tehnyt ja mistä se on tehty. Näin päästään komponentin tuotantoketjun alkupäähän tarkistamaan, mikä on mennyt vikaan”, sanoo Algol Technicsin myyntipäällikkö Antti Siltanen.

Cajo Technologies -lasermerkintälaitteita on käytetty jo esimerkiksi työkalujen merkitsemiseen. Lasermerkinnän avulla jokainen työkalu voidaan yksilöidä, jolloin niistä on saatavilla tietoa paljon aikaisempaa enemmän. Aikaisemmin merkintä hoidettiin tarroilla, joiden heikko pysyvyys aiheutti haasteita.

“Työkalujen yksilöinti ja merkinnän pysyvyys ovat valtava markkinointietu. Asiakas voi rekisteröidä verkossa työkalunsa ja saada sille takuun, jolloin valmistaja pystyy avaamaan sen tuotetiedot ja tarkistamaan milloin se on tehty. Parhaassa tapauksessa valmistaja saa tietoonsa jopa, missä yksittäinen työkalu myyty”, Siltanen selostaa.

Tehokas lasermerkintä nostaa laatua ja nopeuttaa koko tuotantoprosessia

Sillä, kuinka nopeasti komponentti tai valmis tuote merkitään, on vaikutusta koko tuotantoprosessin nopeuteen. Toiset merkintäteknologiat ovat selkeästi hitaampia tai merkintä joudutaan esimerkiksi tekemään kahteen kertaan – tai siinä on useita vaiheita pysyvyyden ja halutunlaisen lopputuloksen varmistamiseksi. Yrityksissä saattaa olla käytössä useita merkintälaitteita, mikä osaltaan hidastaa ja monimutkaistaa tuotantoa.

Norjalainen öljy- ja kaasuteollisuudenratkaisuja, muun muassa merikaapeleita tarjoava Aker Solutions kaksinkertaisti tuotantolinjastonsa nopeuden modernilla Cajon mahdollistamalla lasermerkinnällä. Merikaapelit ovat perinteisesti haastavia merkitä niiden liukkaan pinnan takia, ja merkinnän on pysyttävä jopa vuosia. Lisäksi niitä saatetaan tuottaa kerralla kymmeniä kilometrejä, jolloin linjasto on käynnissä yhtäjaksoiseksi. Nyt merkintä hoituu sujuvasti laserilla ilman huoltokatkoja ja lisäaineita. 

Vastuullisuus ja ekologisuus korostuvat tuotemerkinnässä

Vastuullisesti toimivien yritysten on tarkasteltava tuotantonsa jokaista osa-aluetta, jolloin myös tuotemerkinnällä on vaikutusta. Osa nykyisistä tuotemerkintätekniikoista pitää sisällään merkintäaineita, jotka puolestaan saattavat sisältää ympäristölle ja työtekijöille haitallisia kemikaaleja. Merkintäaineet kuluvat käytössä, mikä nostaa salakavalasti myös merkinnän kustannuksia.

Pipettien ja niiden kertakäyttökärkien valmistaja Sartorius Biohit Liquid Handling korvasi kaksi käytössä ollutta merkintätapaa Cajon lasermerkintälaitteella. Näin yritys onnistui tehostamaan kokonaisprosessiaan luopumalla monivaiheisista merkinnöistä, mikä toi yritykselle selkeitä kustannussäästöjä prosessissa säästyneen ajan kautta. Samalla yritys luopui väri- ja lisäaineista, mikä teki prosessista myös ekologisemman.

Aiheesta lisää

Tutustu lasermerkintälaitteidemme valikoimaan

Tagit:  Lasermerkintä